- Alkeistreeniä vireen nostamiseksi ennen kentälle menoa: tee kisamainen kentälle meno (odottelua kehän laidalla, virittelysana, kutsusta kehään ja suorituspaikalle) ja aloita leikki. Muutaman toiston jälkeen koiran pitäisi yhdistää kenttä hauskaksi leikkipaikaksi.
- Siirry sitten vielä koemaisempaan vireen nostoon: mene kisamaisesti kentälle ja asetu suorituspaikalle. Tule kisamaisesti pois kentältä (muista lopetussana) ja aloita leikki kentän ulkopuolella.
- Näin saat myös opetettua koiralle virittelysanat kentälle menoon ja sieltä pois tuloon.
- Käytä virittelysanaa ennen kehään menoa (esim. "kohta mennään") ja lopetussanaa sieltä tullessa (esim. "se oli siinä"), jolloin koira tietää homman tehdyksi ja saavansa palkan.
- Pidennä pikkuhiljaa aikaa ja lisää (valmiiksi koulutettuja ja yleistettyjä) liikkeitä kentälle aloitus- ja lopetusvirittelyn väliin, jotta koira oppii pitämään vireensä koko suorituksen ajan.
- Pekalla on näiden virittelysanojen lisäksi omat virittelyt eri liikkeille.
- Pekka suositteli joissain tapauksissa samallekin liikkeelle omia virittelysanoja eri tilanteisiin. Esimerkiksi välillä koiran pitää pysyä hyvässä kontaktissa sivulla odottaen seuraavaa käskyä. Välillä taas on jopa suotavaa, että koira vilkuilee ympärilleen, sillä varsinkin lähetyskäskyissä (tunnari, ohjattu, ruutu...) on eduksi, jos koira etukäteen etsii ne katseellaan. Samoin kokeiden alkupuhe voi kestää iäisyyden, jolloin on turhaa opettaa koira tapittamaan minuuttikaupalla kontaktissa.
Kisamaisia treenejä
- Mitään ei tehdä kisoissa, mitä ei olla tehty treeneissä.
- Muista treenata myös vuoron odottelu kentän laidalla, juoksutarkastus, odottelut perusasennossa (tervetulopuheiden ajan), vapaamuotoiset odottamiset liikkeiden välissä (tuomarin antaessa pisteitä/arvostelua), siirtymiset kentälle, kentältä pois ja liikkeiden välissä, liikkeenohjaajan töppäyksien ja viivytyksien kestäminen ja niin pois päin.
- Koiralle voi opettaa oman käskyn liikkeiden välillä odottamiseen, kontaktikävelyyn jolla siirrytään suorituspaikasta toiseen jne. Tällöin koiralla on kehässä suoritettavanaan koko ajan jokin tehtävä, jolloin sen vire pysyy.
- Siirtymisten kontaktikävely, odottaminen ym. pitää opettaa koiralle erikseen siinä missä muutkin liikkeet.
- Vältä hämmennystä kisoissa ja kaikessa treenaamisessa. Jos koira tarvitsee treeneissä apuja, anna samat avut ihan pokkana kokeessa.
- Tee kisamaiset treenit aluksi lyhyinä.
- Palkitse vaihtelevasti: kesken liikkeen, siirtymisissä, liikkeen jälkeen tai ennen, tai vasta kaiken päätteeksi. Palkkaa useammin heikosta osa-alueesta, mutta pidä kirjaa mistä olet milloinkin palkannut, jotta tulet palkanneeksi kaikesta sopivasti.
- Käytä vain yhtä palkkaustyyliä yhdestä asiasta (sitä mikä koiralle parhaiten toimii): jos koira odottaa namia, se pettyy lelusta ja toisinpäin. Eri liikkeisiin ja liikkeiden osiin voi kuitenkin olla eri palkat.
- Odottamista ennen ja jälkeen liikkeiden pitää opettaa koiralle ja palkata satunnaisesti. Pekka itse opettaa koiransa odottamaan tennispallon lentämistä ja treenaa odottamista yksittäisenä harjoitteenaan palkaten vaihtelevalla vahvisteaikataululla siitä, että koira vain odottaa ja pitää kontaktia.
- Ryhmätreeneissä ja kisamaisissa treeneissä koiraa voi palkata satunnaisesti odottamisista. Pidä kuitenkin huolta, että palkka odottamisesta on vähempiarvoinen koiralle kuin liikkeiden tekemisestä saatava palkka. Tarkoitushan on, että liikkeiden suorittaminen on koirasta hauskinta, koiran pitää haluta tehdä enemmän kuin odottaa.
- Odottamisen palkka voi olla huonompiarvoinen kuin tekemisestä saatu, tai odottamisesta voidaan palkata vain hyvin harvoin ja satunnaisesti. Odottamisesta voi palkita myös sillä, että toiminta taas jatkuu.
- Samoin liikkumisia eri liikkeiden suorituspaikoille pitää treenata ja palkita satunnaisesti.
- Opettele ja opeta koira toimimaan myös liikkeenohjaajan ja käskytyksen kanssa.
- Liikkuri ja tuomari myös mokailevat silloin tällöin: opeta koira kestämään tällaisia yllätyksiä sekä ylimääräisiä odotteluja ja siirtymisiä jo kisamaisessa treenissä.
- Ota liikkuriksi pyytämäsi avustajan mokat hyvänä treeninä ja "mokailua" kannattaa pyytää tekemään myös tahallaan.
- Muista kisamaisessakin treenissä tehdä asioita ennakoimattomasti, jottei koira puudu tai vire laske siksi, että koira tietää tarkkalleen, mitä seuraavaksi tapahtuu.
Palkitseminen
- Treenaa välillä temppuja ja tokoa (koiran jo osaamia asioita) palkiten pelkillä kehuilla, hyväilyillä ja sosiaalisella kontaktilla.
- Suhde itsessään on tärkeä, aina koiran ja ihmisen väliin ei tarvita palloa ja nakkia. Suhde on ainoa, mitä kehässäkin saa käyttää.
- Tee eroa tekemisen arvolle käyttämällä eri arvoisia palkkioita: odottamista voi palkata raksuilla ja tekemistä makkaralla, tai toista ruoalla ja toista lelulla.
- Myös identtinen palkkaus voi tehdä asioista eriarvoisia: sama palkka helposta tehtävästä (odottaminen) ja vaikeasta tehtävästä (seuraamiskaavio) saavat odottamisen hauskemmaksi, sillä sitä varten ei tarvitse nähdä niin paljon vaivaa saadakseen saman seurauksen.
- Treenin lopuksi koira on hyvä palkata superhyvin, jos viimeinen asia on onnistunut.
- Leikkimisestä treenin lopuksi voi tehdä myös hyödyllistä (esim. ruutuleikki, jossa koira käsketään ruutuihin eri puolille kenttää ja välissä leikitään).
- Koirat eivät ole muuttumattomia. 2-vuotiaan koiran kiinnostuksenkohteet voivat muuttua vielä moneen kertaan sen elämän aikana. Se voi yhtäkkiä 6-vuotiaana alkaakin pitää kopitteluleikeistä enemmän kuin repimisleikeistä tai toisinpäin.
- Sekä leikki-intoa että ruokahalua voi treenata.
- Anna koiran kertoa, mistä se pitää, älä päätä sen puolesta.
- Testaile eri ruokia, eri leluja ja eri leikkityylejä säännöllisin väliajoin koko koiran elämän ajan, jotta huomaat mahdolliset muutokset sen mieliteoissa.
- Ihminen liikkuu helposti tiedostamattaan ennakoiden esim. palkkion heittoa. Siksi kannattaa käyttää paljon kauko- ja takapalkkaa, eikä pitää aina palkkoja valmiiksi kädessä tai taskuissa.
- Opeta kaukopalkka ja kerro aina koiralle kun sellainen on.
- Jäävissä voi käyttää myös etupalkkaa, luoksetulon pysähdyksissä takapalkka on hyvä.
- Palkkaa erikseen asennon ottaminen ja sen pitäminen.
Nouto
- Käytä paljon avustajaa pitämään koiraa hihnasta tai pannasta (hetsaamaan, pidättelemään...), vetämään tai heittelemään kapulaa...
- Voit myös itse leikkiä kapulalla ja heitellä sitä avustajan pidellessä koiraa.
- Tee noutotreenit vaikeasti ennakoitaviksi: välillä käske koira odottamaan ja haekin kapula itse, välillä taas lähetä koira hakemaan.
- Tee ylipitkiä noutoja kahdella heitolla avustajan pitäessä koiraa. Juokse paljon itse kapulan perässä saadaksesi koirankin innostumaan siitä.
- Jos koira karkaa kapulalle ennen käskyä, anna sen mennä. Kieltämällä saat helposti epäröivän ja vauhdittoman koiran. Käskyn odotusvaihe on jo menetetty, joten ei kannata lisäksi menettää vauhtiakin. Treenaa odottelua erikseen, jos se on ongelma.
- Mikäli koira tuo kapulan ohjaajan eteen, treenaa eteentulo erikseen kuntoon. Älä yhdistä sitä noutoihin niin kauan kuin liike ei onnistu yksinään. Jos suoruus on ongelma, voit käyttää liioiteltuja apuja, kuten tötsistä tehtyä käytävää/V-muodostelmaa.
- Älä palkkaa koiraa ravinoudoista, jos et halua ravinoutoja.
Hyppy
- Hypyssä on hyvä harjoitella koira sekä tulemaan että menemään myös vinossa kulmassa olevia hyppyjä.
- Asentojen oikeisiin rintamasuuntiin on aika turha keskittyä - niissä on kiinni hyvin vähän pisteitä eikä niitä enää korkeammissa luokissa ole.
Paikkamakuu
- Jos koiralla on maatessa liian matala vire (meinaa valua lonkalle ym.), ala kutsua sitä luokse kesken paikkamakuun.
- Tee treenistä vaikeasti ennakoitavaa, jotta koiralla säilyy jännitys ja vire nousee siitä, ettei se tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu: välillä kutsu luo heti, välillä kutsu luo vaihtelevan ajan kuluttua, välillä tee kokonainen makuu (jonka pituutta kannattaa vaihdella paljon).
- Ylemmissä luokissa liikekohtaiset virittelysanat alkavat olla tärkeitä. Koiran on hyvä tietää, mihin varautua, jotta se osaa sopeuttaa vireensä oikein. EVL:ssä koira jää makuulle kolmessa eri kohtaa: paikkamakuussa, kaukoissa ja luoksetulossa.
- Paikkamakuun piilon on hyvä olla sellainen, mistä koiran näkee (auton takana, aidanraosta, suojelupiilon silmänrei'istä...). Tällöin koiraa voi seurata ja palata välillä näkyviin kehumaan ja/tai palkkaamaan kun koira makaa hyvin ja kontaktissa.
- Kontaktin säilymiseen kannattaa keskittyä myös kun ohjaaja on piilossa.
- Piilo voi aluksi olla ylihelppo, kuten auton- tai penkin kierto, jossa näköyhteys ei katkea.
- Paikkamakuun voi opettaa myös pää maassa. Se tietää helpompia kymppejä EVL:ssä, kun koira ei voi vilkuilla/vaihdella asentoa.
- Paikkamakuu pää maassa on yleensä helppo opettaa (ainakin matalavireiselle koiralle), mutta keston, etäisyyden ja piilon kouluttaminen (ilman että pää alkaa nousta/koira alkaa nyökkiä) pitää tehdä huolella.
Seuraaminen
- Takapäänkäyttöä voi treenata seurauttamalla pientä ympyrää vasemmalle.
- Ota avustaja viereen katsomaan ja klikkaamaan silloin, kun koira selkeästi astuu takajaloillaan ristiin -> saat vahvistettua juuri haluamaasi asiaa ja voit keskittyä vain palkitsemiseen.
- Seurauttaessa kannattaa antaa koiralle jokin vihje tulevasta käännöksestä. Pään kääntö pari askelta ennen käännöstä on kokeissakin täysin sallittu apu, sokkona kun ei tarvitse kenenkään kääntyä. Hartioiden kääntö voidaan lukea jo liian isoksi vihjeeksi, eikä sitä kannata käyttää.
- Pään käännön merkityksen koira oppii vain tekemällä, se kannattaa ottaa heti mukaan jo seuraamisen käännösten alkeistreeniin.
- Seuraaminen voi olla treeneissä vain neliötä jompaan kumpaan suuntaan. Näin saadaan paljon treeniä käännöksiin ja ehdollistettua pään kääntö vihjeeksi kääntyä.
- Seuraamiselle voi ottaa oman virittelysanan. Virittelysanan voi yhdistää jo ensimmäisiin takapäänkäyttöharjoituksiin, sanan pitäisi siis valmentaa koiraa tietämään, että seuraavaksi luvassa on takapäänkäyttöharjoitus.
- Myös seuraa-käsky kannattaa assosioida takapäänkäyttöön ja käännöstyöskentelyyn alusta alkaen. Alkuun seuraamisten pitää olla lähinnä ympyröitä, neliöitä tai muita käännöspitoisia kaavioita.
- Keskity myös omaan toimintaasi: kulmien pitää olla kulmia eikä epämääräisiä käännöksiä tai kaarroksia ja kroppa-avut kannattaa häivyttää minimiin.
- Seuraamisessa on tarkoitus, että koira seuraa, ei ohjaaja. Älä ala hidastella jos koira jätättää tai mennä perässä jos koira ottaa etäisyyttä, sillä ongelma vain pahenee.
- Koiraa kannattaa kutsua sivulle erilaisista lähestymiskulmista ja asennoista, jotta koira oppii katsomaan ohjaajasta oikean paikan.
Jäävät
- Jos koira alkaa hidastella odottaen jäävää, vaihda suunnitelmaa lennossa ja ota pelkkä suora seuraaminen.
- Yleensä ottaen suora seuraaminen on koirista tylsää, käännökset ja käskyt tietävät toimintaa ja ovat siksi jännittävämpiä.
- Palkitse siksi koira hyvästä seuraamisesta käännöksellä/jäävän käskyllä.
- Vastaavasti, odota aina että koira seuraa hyvin ennen käännöstä/käskyn antoa, koska tämä seuraamistyyli vahvistuu, varsinkin jos käännöstä/pysähdystä seuraa palkka.
- Jos koiran mielestä jäävät ovat epämiellyttävä liike ja se siksi hidastelee, pidä huolta että se saa superpalkan pysähtymisestä. Tällöin on erityisen tärkeää, että koira on seurannut hyvin ennen jättökäskyä.
Temppuradat
- Temppuradat ovat osaavallekin koiralle hyviä, ihan jo motivaation kannalta. Samalla saadaan hallintaa ja toimintaa koiran epämukavuusalueellakin.
- Temppuradat ovat etukäteen suunniteltuja temppuja ja tokoliikkeitä yhdisteleviä tehtäväsarjoja, lopullisena tavoitteena saada koira suorittamaan erilaisia tehtäviä eri puolilla kenttää satunnaisessa järjestyksessä paikallaan seisovan ohjaajan käskytyksen mukaan.
- Temppuratojen liikkeet voivat olla tokoliikkeitä, niiden osia tai temppuja, mutta tehtävien on tarkoitus olla erilaisia kuin mitä kokeissa tulee vastaan.
- Ohjaajan ei tarvitse temppuratojen kanssa stressata samoin kuin tokoliikkeissä, koska niiden suorittamista ei kukaan missään vaiheessa arvioi.
- Ohjaaja oppii kuitenkin hallitsemaan koiraa erilaisissa, joskus yllättävissäkin tilanteissa, ja koira oppii kuuntelemaan ohjaajaa ja toimimaan käskytyksen mukaan näissä samoissa yllättävissä tilanteissa.
- Tämä auttaa myös myöhemmin kokeissa, joissa näihin yllättäviin tilanteisiin voi törmätä. Ohjaaja saattaa esimerkiksi kokeessa heittää kapulan esteen yli aivan vinoon, mutta temppuradalla samaan ongelmaan aiemmin törmännyt koira osaa ratkaista dilemman kaikkien eduksi.
- Esim. koira käsketään sivulle, siitä vinossa kulmassa esteen yli seisomaan, paikalla seisominen ohjaajan vaihtaessa paikkaa, vaihto seiso-istu-maahan, kutsu perusasentoon
- Eri liikkeitä ja niiden osia kannattaa yhdistellä mahdollisimman mielikuvituksellisesti ja tehdä liikkeistä "ylivaikeita": ohjattu metallihyppynouto, tunnistushyppynouto, kaukokäskyt luoksetulon pysähdyksessä, vinot hypyt, ruudusta merkille, ruudun vaihto...
Yleistä tokosta
- Koiran on aina hyvä oppia uutta, vaikka se olisi EVL-tasoinen.
- Hitauteen liikkeitä suorittaessa auttavat suurempi apujen käyttö, parempi palkka, nopeampi palkkaus tai yllämainitut temppuradat, joilla koiran itsevarmuutta ja motivaatiota kasvatetaan.
- Nopeutta saa nopealla palkalla, on eri asia palkata esimerkiksi sivulle tulemisesta ja sivulla pysymisestä.
- Ole iloinen, mutta vältä "aggressiivista" iloisuutta ja koiran painostamista.
- Tokossa etenemisen kannalta fiksuinta on keskittyä suurempiin kokonaisuuksiin ja niiden sujuvuuteen kuin yksittäisiin muotoseikkoihin. On turhaa käyttää energiaa esimerkiksi luoksepäästävyyden istumisen jankkaamiseen, kun sen pistekerroin on pieni eikä sitä alokkaan jälkeen enää tarvitse.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti