- Ohjatessa JOKO ennakoi TAI ole valmiiksi oikealla paikalla joka tilanteessa
- Kädet ovat tärkeät, mutta älä huido niillä liikaa, turha heittely ja työntely vain häiritsee koiraa. Tärkeää lähinnä olla luottamatta käsiin liikaa (koira juoksee kuitenkin sinne minne itsekin juokset, ei sinne minne huidot).
- Tee joskus treenirataa kädet taskussa -> et voi käyttää käsiäsi, joten joudut luottamaan vartalo-ohjaukseen (ja huomaat, miten paljon suurempi vaikutus sillä on). - - Jos koira haukkuu paljon radalla, mieti omaa ohjausta -> koiran avunpyyntö? -> selkeytä ohjausta!
- Koiraa ei koskaan jätetä yksin selän taakse.
- Vain putkessa ja sokkareissa koira jää näkökentän ulkopuolelle, muutoin katso koko ajan koiraa.
- Koiran mukavuusalue kasvaa kun levennät ohjausta -> syli auki.
- Jos koira on mukavuusalueen ulkopuolella, siitä tulee hidas ja epävarma.
- Jalkaterien ja kasvojen suunta kertovat koiralle, mihin ollaan menossa.
- Mieti aina, mihin kroppa ohjaa koiraa äläkä minne huidot käsilläsi.
- Kropan autettava koiraa -> KÄDET ALAS! - 75 % luottamuksesta vartalo-ohjaukseen, loput ääneen ja käsiin.
- Useimmilla ohjaajilla suhteet ovat väärinpäin. - MUISTA! Käsillä huitominen = olettamista, vartalon suunta = ohjausta.
- Kun ohjaat vartalon suunnalla, juokse oikeaan suuntaan mahdollisimman suoraan (esim. kohti sitä putken suuta, johon koiran pitäisi mennä), mutta anna koiralle tilaa (älä juokse sen linjalle, esim. putken suun eteen, jolloin estät koiran pääsyn putkeen).
- Älä usko hartiaohjaukseen, pidä koira hartioiden edessä mukavuusalueella, mutta ohjaa nenä-napa-jalkaterät -akselilla.
- Käsiä saa toki ohjauksessa käyttää, mutta niitä pitää käyttää oikein, jotta vartalo toimii oikein.
- Käsien rooli pitää muuttaa: kädet eivät ohjaa (vaan vartalo). - Yleensä ohjauksessa pyydetään tekemään mahdollisimman paljon (huitomista ym.)
- Pete ohjaa tekemään mahdollisimman vähän.
- Eleetön on tehokasta. - Tee mahdollisimman lyhyitä reittejä. Saata/ohjaa koiraa vain juuri niin pitkälle kuin tarvitsee.
- Pääset itse nopeammin seuraavalle esteelle aina kun pystyt lähettämään koiran kauempaa. - Jätättävälle koiralle ( + ennaltaehkäisynä) palkka aina eteenpäin.
- Älä jätä koiraa suorittamaan estettä ja kiirehdi odottamaan seuraavalle esteelle. -> Muuten olet itse seisoskelemassa/hidastamassa kun koiran pitäisi kiihdyttää.
- Odota koiraa esteen jälkeen ja kiihdyttäkää seuraavalle esteelle yhdessä -> saat koiraan vauhtia ja selkeytät ohjausta. - Pysy koko ajan liikkeessä. -> Jos pysähdyt, liikkeellelähdössä tulee kiire ja hätä kun et ehdikään koiran mukaan.
- Käännöksissä voit ottaa vaikka edestakaisia askelia (eteen-taakse-eteen), kunhan liikut. - Kun ohjaajan jalat pysähtyvät, koira kääntyy ohjaajaan päin.
- Käytä tätä hyödyksi käännöksissä. Sen sijaan älä pysähdy, kun koiran pitäisi irrota tai kiihdyttää. - Motivoinnin kannalta tärkein asia on oikea ohjaus. -> Lihapullat ei paljon pelasta, jos perusasiat eivät ole kunnossa.
- Kaikki muu (namit, lelut, tiputanssit jne.) on turhaa, jos koira ei ymmärrä perusohjausta.
Motivaatio
- Anna koiralle tehtävä: sano seuraava este ajoissa.
- Koiran sählääminen ja "en tiedä mihin mennä"-miettimiseen kentällä käytetty aika vähenee, kun se tietää jo kaukaa, mikä sen seuraava tehtävä on <- koirat rakastavat tehdä tehtäviä.
- Koiran motivaatio ja luottamus kasvavat ja kummalliset virheet loppuvat, kun koira vähintään 60 % ajasta on tekemässä jotain tehtävää pointittoman juoksentelun sijaan. - Nopealle koiralle pystyy kertomaan jo aikaisin, mihin mennä, sillä se lukitsee esteet jo kaukaa.
- Mitä vähemmän koiran tarvitsee miettiä radalla, sen kovempaa se kulkee.
- Luonteeltaan pohdiskeleva koira ei välttämättä tee mitään, jos ei anneta ohjeita.
- Ohjaa sellaista koiraa tarkasti ja kun saat sen toimimaan ohjauksen mukaan, vahvista paljon. - Tee motivaatio-ongelmaiselle lyhyitä ratoja: lopeta ennen kuin vauhti alkaa yhtään hidastua (tai viimeistään kun), ja anna koiralle tauko samalla kun itse mietit asioita.
- Anna ohjeet/käskyt ajoissa, jotta koiralle ei jää aikaa mietiskellä -> lisää vauhtia.
- Koira toki väsyy ihan väsymälläkin, mutta suuri osa radalla "väsymisestä" saattaa johtua ihan innon ja hauskuuden lakkaamisesta.
- Jaksaahan terrieri jahdata kettua ja paimenkoira paimentaa vaikka kuinka monta kertaa ja vaikka kuinka pitkään, kunhan se silloin tällöin voi hetken hengähtää.
- Agilityssä todennäköisempää on, että homma lakkaa olemasta koiralle kivaa, jos ohjaaja ei tee asioista tarpeeksi selkeitä.
(toim. huom. kuinka moni nyky-agikoira on fyysisesti siinä kunnossa, että jahtaisi kettua tai paimentaisi koko päivän? -> agikoiran oltava huippukunnossa!)
Möllirata
- Älä höpötä ja pöpötä koiralle ylimääräisiä, vain estekäskyt (ja nekin ajoissa).
- Pälätys hidastaa ohjaamista, joten ole mielummin hiljaa ja liikuta jalkoja sen sijaan.
Putki
- Ohjaajan "karkaaminen" putken jälkeen opettaa putkikulmat (myös pimeät).
-> Koiralle tulee kiire putkeen, kun ohjaaja karkaa juoksemalla lelun kanssa niin pitkälle kuin pääsee kunnes koira saa kiinni. - Ohjaa kisoissa myös putken ajan koiran lähellä, jos koira on putkessa epävarma ja palaa helposti samasta reiästä takaisin. <- ikävä virhe kisoissa
- Älä pysähdy juuri ennen putkea tai tee kummallista käännöstä poispäin putken suulta, tai koira saattaa palata takaisin tsekkaamaan, mitä tarkoitit.
- tai opeta koira suorittamaan putki oikein, vaikka tekisit itse mitä
Kepit
- Tyypillinen virhe, kun kepit rupeavat takkuamaan: mennään varmistamaan liian lähelle.
- älä mene koiran tielle, ota etäisyyttä ja anna tilaa
- älä rytmitä koiraa vaan anna sen ottaa oma rytmi
- avaa syli niin koira uskaltaa lähestyä (mukavuusalueella)
- ylimääräinen askel kohti saattaa pilata herkän koiran suorituksen
- avut, esimerkiksi verkotus tai ohjaimet, ovat ihan ok, mutta ne pitää opettaa pois -> miksi opettaa sama asia kahteen kertaan?
Pituuseste
- Harjoittele pituuseste kaiken näköisillä palikoilla, palikat yhdessä ja erikseen, eri määrällä palikoita, maksimimäärällä, maksimietäisyyksillä ym. kaikilla mahdollisilla variaatiovaihtoehdoilla, joittei koira vierasta minkäännäköistä estettä.
3. lk rata
Yhteenveto
- Paras kouluttaja on koirasi. Se kertoo kyllä tarkasti, mitä teet oikein ja väärin.
- Tee lyhyitä treenejä, jotta pääset vahvistamaan usein. -> Paljon palkkausta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti