- Mitä enemmän koiraa kouluttaa, sitä vähemmän sitä tarvitsee ohjata ja toisinpäin.
- Melkein kaikki agilitystä voidaan opettaa temppujen kautta kotona ilman varusteita/esteitä.
- Ohjaus: kerrotaan koiralle, missä seuraavan jälkeinen este on.
- Käytä koiran vahvuuksia kisoissa (siellähän yritätte pärjätä mahdollisimman hyvin!), mutta muista harjoituksissa treenata myös koiran heikkoja kohtia palkiten palkon, jotta koira kehittyy ja saa itsevarmuutta.
- Jos treenaa aina vain tuttuja asioita tai vain käyttäen esim. ohjauskuvioita, joissa koira on jo vahva, se ei koskaan kehity paremmaksi.
- harjoituksissa on tarkoitus kehittää koiraa, kisoissa näyttää, mitä se osaa - Luota koiraan äläkä vilkuile taaksepäin, koska silloin olkapääsi kääntyvät myös taakse, joka käskee koiraa kokoamaan itseään
- voit itsekin juosta täysillä kun ei tarvitse katsella koiraa
Rata 1
- Tavoite: tasapainoinen koira
- yhtä paljon suuntautunut esteille (irtoaminen) ja ohjaajaan (hallinta, käteen ottaminen) - On hyvä opettaa koira suuntautumaan esteille ja etsimään niitä aktiivisesti
- nopeuttaa koiraa
- etäisyysharjoituksia treeneissä - Sano esteen nimi jo edellisen esteen takaa.
- Menetät paljon aikaa, jos koira joutuu tarkistelemaan.
- tarkoituksena itsenäinen koira
- hyvä treenata esim. putkella esteiden erottelua ja täysillä esteelle juoksemista kauempaa ja kauempaa
- putki helpoin, sillä sitä ei voi juuri mokata (= varmasti onnistunut suoritus ja palkka) - Suosi nopeissa kohdissa persjättöä (sokea leikkaus), sillä takaaleikkaus ja valssit saavat koiran odottamaan käännöstä ja kokoamaan itsensä (hidastavat koiraa).
- Koiran luonnollisen hypyn pituus on tärkeä tieto esim. leikkauksien valintaan
- videoi tai valokuvaa koiran hyppy - Vain ponnistuspaikkaa muuttamalla voi muuttaa laskeutumispaikkaa, eli informaatio seuraavasta esteestä on tultava jo ennen edelliselle ponnistamista -> muuten pudottaa helposti riman.
- pitkähyppyisille info aiemmin kuin lyhythyppyisille - Jos jossain käännöksessä ilmenee ongelmia, pysy lähellä käännöspaikkaa, jolloin se onnistuu helpommin.
- Nopeuden muutokset vievät aikaa, kun joutuu hidastamaan, kääntymään ja kiihdyttämään taas.
- pyri mahdollisimman sujuvaan ohjauslinjaan (smooth line) - Takaaleikkaus on hyvä nopeille, ohjaajariippumattomille ja pitkähyppyisille, persjättö hitaammille ja lyhyemmin hyppääville.
- Palkitse paljon, kun työstätte koiran heikkoja kohtia, vähemmän koiran valmiiksi vahvoista osa-alueista.
- Hyvin ohjaajariippuvaiville koirille heitä aina lelu liikkeen suuntaan (/kosketusalusta liikkeen suunnassa), hyvin irtoaville tarjoa lelu/nami kädestä.
- Huonosti irtoavalle koiralle heitä lelu, kun se vielä on suorittamassa edellistä estettä (hyppäämässä) ja keskittynyt vielä etenemiseen, ENNEN kuin se vilkaisee ohjaajaan, jotta vahvistat oikeasta asiasta (etenemisestä, ei taaksepäin/ohjaajaan vilkuilusta).
Rata 2
- Käytä vastakättä, kun haluat koiran lähelle, kääntymään lähelle/-ä. (Ohjaus aina koiran puoleisella kädellä.)
- Uskalla mennä lähelle esteitä ja koiraa, etenkin vaikeissa käännöksissä (esim. serpentiini, threadle).
- Käytä tietoisesti vartalon kääntöä kokoamiseen ja suoraan juoksemista kiihdyttämiseen.
- Käytä koiraa kohti kääntymistä luoksetulokutsuna esim. serpentiinin väleissä. Älä juokse suoraan, koska se ei erota koiralle tarpeeksi tarkasti, että se halutaan esteiden väliin.
- Itsenäisyys kontakteilla ja kepeillä tärkeää, vähintään toisella oltava.
- Takaa hyppäämiskäsky vähentää oman kääntymisen tarvetta -> ohjaajalle nopeampi, kun ei tarvitse valssata/juosta takaperin.
- Käytä eri ohjausta kokoamiselle (kohti kääntyminen/vastakäsi) ja eteenpäinpyrkimykselle (suoraan juoksu), erota myös hypyt eri käskyllä (hop pitkälle hypylle, cik/cap kiertymiselle tms.).
- Koira ei voi tietää, kumpaa haluat jos käytät samaa käskyä (-> hidastaa, jos koiran seurattava ohjausta + tekee koirasta vähemmän itsenäisen).
Cik/cap = juokse 1. näkemällesi esteelle ja kierry sen ympäri tiettyyn suuntaan.
Käteen tulo koiran nimellä/täällä-käskyllä.
Oikea/vasen = käännös pitkällä hypyllä ilman kiertymistä.
Rata 3
- Koiran tiedettävä/osattava esteet, esim. keppien oikea suoritus.
- itsenäisyys -> antaa vapautta ohjaajalle - Pyri aina ohjaamaan koiraa edestä, jotta koiran ei tarvitse vilkuilla taakseen tai olettaa.
- pyri hyvään sijoittumiseen, suoriin linjoihin, itsenäiseen koiraan jne. - Helpottaa radalla, jos koiran voi itsekseen jättää suorittamaan kontaktiesteitä/keppejä/ym. samalla kun itse juoksee sijoittumaan hyvin seuraavalle esteelle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti